"Turiet prātā un mīliet Īvandi, kā es to vienmēr esmu sirdī turējis"
Mārtiņš Kalndruva, dzimis Īvandes pagasta Pladās

Ekskursija pa Dienvidkurzemi

Pēc divu gadu pārtraukuma 10.jūnijā pagasta iedzīvotāji devās kopīgā ekskursijā uz Liepājas pusi.

Šoreiz apceļojām dabas objektus. Rīts iesākās ar viesošanos Cīravas rododendru parkā. Košumkrūmu lielākā daļa šobrīd pilnos ziedos, un priecē acis. Dārzs sākts veidot 2010.gadā un patlaban tajā esot ap 240 rododendru. Tiešām skaisti !

Nākamo apmeklējām Vaiņodes pagastu. Lielbātas avots pārsteidza ar plašumu, neparasto dzidrumu un gaumīgi ierīkotām vietām, kur ūdens izplūst virszemē. Tas ir lielākais dabīgais dzidravots Latvijā un viens no retajiem Ziemeļeiropā, kas zemes virspusē no dzīlēm iznes bioloģiski aktīvu un pareizi strukturētu ūdeni. Jau izsenis tam piedēvētas dziednieciskas spējas. Avotāja uzkalnā atrodas Lielbātas muiža, kur savulaik bijusi sanatorija.

Nepilna kilometra attālumā no Lielbātas avota slejas Volzbaha kalns, kur lieliski atpūsties, baudot ainavu un kāpelējot pa labiekārtotām un dabīgām takām nogāzē. Īpaši šeit patika bērniem, kuri varēja izskrieties augšā lejā  pēc sirds patikas. Jaukajā un ērtajā nojumē ieturējām pusdienas un tad laipnās Ināras pavadībā devāmies uz Vaiņodes lidlauku.

Vaiņodes lidlauku Pirmā pasaules kara laikā izbūvējusi Vācijas armija. Tajā bijuši 3 angāri dirižabļiem. Pēc kara tie demontēti, un no tiem tapuši Rīgas Centrāltirgus paviljoni. Padomju laikā arī lidlauks lietots militāriem mērķiem. Tajā bijuši 2 betonēti skrejceļi, 9 angāri lidaparātiem, lidlauka teritorija aizņem ap 300 ha. Blakus tam atradusies armijas pilsētiņa, no kuras atlikušas dažas dzīvojamās mājas. Vaiņode padomju laikos bijusi slēgtā zona. Šobrīd lidlauka teritorija ir privātīpašums, tas tiek iznomāts zemniekiem un citai saimnieciskai darbībai. No būvēm saglabājies 1 skrejceļš un angāri, kas nomaskēti ar zāles apaugumu. Īpašniece stāstīja, ka lidlauku joprojām lieto mazā aviācija, un tajā mācības rīko Latvijas armija.

No Vaiņodes devāmies tālāk uz netālo Embūti, kur iekārtota ap 3 km gara dabas taka. Sajūtas kā mazā Tērvetē – garas, garas kāpnes kalnā augšā un lejā, koka skulptūras, atpūtas vietas, skatu tornis. Embūtē sāka stipri līt, līdz ar to ekskursijas pēdējo objektu – Kalvenes zoo dārzu ”Cīruļi” vairs nevarējām apmeklēt. Varbūt tas nozīmē, ka būs jāatgriežas.

Fotomirkļi